Andelsjordbruk

Andelsjordbruk – lär känna din mat

Först till kvarn – 50 andelar 2021

Genom att bli andelsägare på Sipplunda Andelsjordbruk prenumererar du på en andel av säsongens skörd. Leveranserna börjar i mitten på juli till och med jul! Under den här perioden får du 1 grönsaksleverans i veckan (nov-dec varannan vecka) i ca 20 veckor, som du hämtar på gården eller en av våra utlämningsplatser/leverans.

Genom andelsjordbruk bildas en nära relation mellan oss som producenter och er som konsumenter. Under säsongen kommer du som konsument, eller medproducent, kunna följa dina grönsaker från sådd till skörd och vid varje leverans får du med ett receptblad med tips samt en rapport från hur det går med odlingarna. Genom en Facebookgrupp för alla andelsägare kan du följa vad vi gör i odlingarna, ställa frågor och ge feedback.

Under året bjuds medproducenterna till gården på arbetsdagar, gårdsvandringar & i slutet på säsongen har vi en gemensam skördefest!

I ett andelsjordbruk delar vi även på både risker och belöningar under säsong. Detta innebär exempelvis att blir det en bra broccoliskörd, får ni mycket broccoli. Slår däremot kålskörden fel, blir det inga eller färre broccolihuvuden. Men troligtvis blir det då istället mycket rödbetor, morötter, eller någon annan gröda som har trivts och växt bra!

Med andra ord:

  • Dagsfärska, lokala & ekologiskt odlade grönsaker
  • Du vet var & hur grönsakerna är producerade
  • Du bidrar till en levande landsbygd
  • Du har möjlighet att delta & påverka
  • Öppna arbetsdagar 1gång/veckan juli-oktober
  • Workshops & träffar i odlingen med oss odlare och alla andra andelsmedlemmar

Nytt för 2021

I år utökar vi odlingen men inte bara hos oss i Viby utan vi förlänger odlingen till en plats 6 km bort, närmare bestämt Bärsta Gård! Upplägget är detsamma för våra andelsmedlemmar som får fantastiskt färska och lokalt odlade grönsaker odlade med samma principer och kärlek men från ytterligare en producent. Däremot odlar vi inte samma grödor – hos oss på Sipplunda Gård odlar vi på en relativt liten yta, snabba grödor och intensivt med enbart handkraft – exempelvis betor, sallat, tomater. På Bärsta kommer det odlas grödor som står länge och som gärna breder ut sig och kräver sin plats och eventuellt en mindre traktor – exempelvis lagringskål, pumpa, potatis. Här under aktuellt kan ni läsa om hur vi tänker kring samarbetet!

Andelar & priser                    

En andel, 1-2 personers grönsaksbehov under en vecka                250kr/veckan, 5000kr/säsong

**Är ni en större familj eller vet att ni äter massor mer grönsaker ta 2 andelar.

  • 20 leveranser inkl. nyhetsbrev & matlagningstips kring grödorna
  • Betalning sker säsongsvis i april eller uppdelat på två tillfällen (april & juli)
  • Möjlighet till paus under 2 veckor (vid behov av fler pauser ser vi att ni ev byter/ger bort er andel till en annan medlem som gör desamma när samma behov uppstår hos denne. Eller ger bort till en vän!

Utlämningsplatser

Upphämtning på gården i Viby eller Bärsta

Upphämtning i Fjugesta eller Aspholmen

Leverans till dörren – till en extra kostnad

Andra upphämtningsplatser möjliga beroende på vart många av årets medlemmar vill hämta upp, exempelvis kan leverans ske till en andelsmedlem så hämtar övriga där eller liknande.

Boka din andel och ställ frågor till info@sipplunda.se

 

Mer info om Andelsjordbruk i Sverige 

Lammandelar från Bärsta Gård

Eftersom Bärsta Gård föder upp lamm på deras naturbeten finns möjlighet att skriva upp sig på lammkött á la andelsstil i samband med er grönsaksleverans!

Här kan ni läsa lite mer om Bärstas får!

20 andelar – först till kvarn

Kött till ett värde av ca 250kr/leverans

Leverans 1 gång/mån, förslagsvis i samband med grönsaksleverans

Leveranser juli-december

1250kr/andel betalas i förväg

Exempelkasse

1kg färs & 2pkt grillskivor eller

2pkt korv & 1 rostbiff

För bokning och frågor kontakta Katarina 

katarina@barsta.se