Belöningen

Belöningen

Då vi strävar efter en stor mångfald i våra odlingar och i trädgården får vi en hel del på köpet. Genom att odla många sorter, enligt ekologiska principer och undvika allt vad gift heter lockar vi till oss nyttodjur, får hjälp med pollineringen och en större artrikedom på gården. Med en lång växtföljd lyckas vi även lura en hel del skadedjur att inte ge sig på våra grödor. Vissa nyttodjur är också naturliga fienden till skadedjuren.

Alla blommor i trädgård och odling ger inte bara vackra färger och dofter utan också bin. Bin som i sin tur behövs för att vi ska få njuta av alla grönsaker och frukter.

Mångfalden bygger även upp jorden. Vi varvar djupa rötter med ytliga, och grödor som breder ut sig med grödor som tar lite plats. Genom detta behöver vi inte använda oss av så mycket tunga maskiner som packar marken och river upp daggmaskar och andra nyttodjur ur jorden.

Att odla alla möjliga sorters grödor bidrar även till en diversitet och nyfikenhet då ena dagen inte är den andra lik, ena dagen kallar morötterna på en och dagen därpå pockar kålen på ens uppmärksamhet. Dag tre blir det mangoldsoppa till lunch och dag fyra pallar vi äpplen. Med en stor variation vill vi visa på hur mycket smaker och grönsaker vi kan odla på en liten plätt i Sverige, och försöka inspirera till att äta av det som är i säsong. 

Vi behöver ta hand om vår jord och vi har en skyldighet att odla i vår fina mylla, goda vattentillgång och trygga tillvaro för att minska på importer av mat, och därmed vatten från länder där människor inte har en bråkdel av den trygghet och de möjligheter som vi har här.

Vi vill vara en del av den förändring vi vill se, hur klyschigt det än är.