Mångfalden

Mångfalden

Vi odlar lite av mycket. Vi tror på, och vill ha en stor mångfald på gården. Vi vill kunna skörda under en lång period, testa oss fram med olika grödor och hitta de som passar vår jord, vårt arbetssätt och våra kunder bäst. Vi odlar allt enligt ekologiska principer utan gift och konstgödsel.

Vi har grönsaker i fasta bäddar, i bänkar och i växthus. Det mesta odlas från frö och en del förökas med sticklingar eller delas. Vi driver upp en hel del blommor som förgyller vår trädgård och ger nyttodjuren lite extra gott. Bäddarna vänder vi inte utan täcker med organiskt material för att gynna mikrolivet och myllan.

På gården står även ett gäng äldre fruktträd som fått sällskap av några yngre nykomlingar. Våren 2019 planterade vi drygt 70 fruktträd & bärbuskar och 2020 började planeringarna för att utöva frukt-, bär- & nötodlingarna ytterligare. Vi följer permakultur-, skogsträdgård- & agroforestryprinciper vid uppbyggnad av nya lundar & oaser på gården.

Runt höga störar slingrar olika sorters humle och i trädgården breder hallonbuskarna ut sig. Vi planterar några nya bärbuskar varje år och bygger sakta men säkert upp en utökad perenn del av gården.

Alla frön är ekologiska och icke F1-or. Med F1 betyder det att fröna är specifikt framtagna och innehåller ett genetiskt patent. Det går alltså inte att ta frö och få en andra och tredje generation av grödan. Detta är en stor fråga, men för oss rimmar F1-or inte med vårt sätt att se på liv, rättvisa och hållbarhet. Vidare letar vi alltid efter olika kultursorter och äldre svenska/skandinaviska sorter. Sorterna ska vara framförallt SMAKRIKA men även friska och härdiga.

Alla träd och buskar vi planterar är utvalda utifrån smak först, därefter härdighet och friskhet. Vi tycker om att experimentera så varje år dyker det upp ett par växter här o var på gården för att se hur de fungerar just här hos oss och om det är någon växt vi trivs extra bra med!